Leerkrachten en pedagogisch medewerkers
De kracht van het project Jongleren in het verkeer komt mede door de begeleiding die de pedagogische medewerkers en leerkrachten van ons krijgen en het complete aanbod aan materialen. Met hun enthousiasme erbij richting kinderen en ouders maken we samen het project succesvol. De instructie is in feite het startschot van het project. De themakist wordt dan ook afgegeven samen met uitleg en werkideeën over het project. Leuk om mee te spelen én te werken!
Via de facebookpagina https://www.facebook.com/Verkeerseducatie en op pinterest Jongleren in het verkeer kan je leuke ideeën opdoen. Een echte aanrader is ook het pinterestbord traktaties in het verkeer
Jongleren sluit prima aan bij alle lesmethoden die zowel op de basisscholen als bij kinderopvangorganisaties worden gebruikt zoals Startblokken en Uk en Puk. Het project biedt handvatten én genoeg ruimte voor eigen interpretaties. Bijvoorbeeld:
- ouders uitnodigen die in hun beroep met verkeer te maken hebben en hierover komen vertellen: vrachtwagenchauffeur, politie-agent, pilot, fietsenmaker;
- wieltjesdag; alle kinderen mogen deze dag iets met een wiel meenemen zoals skelter, fiets, step, skate;
- uitstapjes maken; naar de brandweer, politiebureau, met de bus weg; kinderen vinden het geweldig!
- verkeersplein maken op het schoolplein zodat de kinderen hun eigen rijbewijs kunnen halen.
Deel de ervaringen over het project met ouders door middel van je eigen nieuwsbrief en op social media zodat je andere collega’s inspireert. Wij hebben op aanvraag verdere themauitwerkingen van andere leidsters.
Wat is belangrijk om de kinderen over het verkeer te leren:
De basisprincipes voor het oversteken zijn:
- Op welke plek? (zebra, klaar-over, verkeerslichten etc.)
- Welke regels gelden bij het oversteken?
- Hoe moet ik kijken? (kijkprocedure)
- Waar moet ik op letten (ander verkeer, eigen
- zichtbaarheid, etc.)?
- De basisprincipes voor het buiten spelen zijn:
- Waar kan ik veilig spelen?
- Welke regels/afspraken gelden voor het buiten spelen? o.a.” Stoeprand stop”
- Waar moet ik op letten (ander verkeer, eigen zichtbaarheid, etc.)?
- Het project Jongleren in het verkeer is er verder op gericht dat het kind kan inschatten welke verkeerssituaties nog te moeilijk zijn en de hulp van een volwassene kan inroepen.
- (4 – 6 jaar) In dit leerdoel gaat het om het herkennen en beschrijven van situaties die het kind zelf niet goed kan overzien of nog niet goed beheerst. De kinderen weten wat ze moeten doen om in dergelijke situaties geen risico te lopen:
- Vermijden van dergelijke (gevaarlijke) situatie
- Hulp inroepen van een volwassene